- Door de grote vraag naar vaste energiecontracten raken deze vaker tijdelijk ‘uitverkocht’, zo signaleert financiële vergelijker Pricewise.
- Tarieven voor energiecontracten waarbij prijzen van gas en stroom 1 jaar vastliggen, zijn veelal net wat lager dan maximumprijzen onder het prijsplafond voor energie.
- Variabele energietarieven zijn gemiddeld genomen het laagst.
- Lees ook: Zoveel gas en stroom mag je vanaf 1 juli nog gebruiken in 2023, volgens het prijsplafond
Energieleveranciers bieden met vaste energiecontracten voor gas en stroom momenteel prijzen die net onder het niveau van het prijsplafond voor energie liggen voor de 1-jaars contracten. De vraag naar dergelijke contracten van consumenten is zo groot, dat bepaalde vaste energiecontracten regelmatig uitverkocht zijn, meldt vergelijkingssite Pricewise.
Hiermee lijken consumenten te gaan voor zekerheid, want prijzen van variabele contracten liggen veelal nog iets lager dan de gas- en stroomtarieven voor 1 jaar vast, zo blijkt uit een inventarisatie van Business Insider.
Net zoals bij vliegtuigstoelen zijn er volgens Pricewise soms nog maar een handjevol energiecontracten verkrijgbaar als het druk is. Dat is volgens de vergelijkingssite een betrekkelijk nieuw fenomeen op de energiemarkt.
Door de grillige marktprijzen van energie is er volgens directeur Hans de Kok van Pricewise momenteel veel vraag naar vaste contracten. “We zien dat gemiddeld 20 tot 25 procent van de overstappers kiest voor een meerjarencontract en 70 procent voor een contract van een jaar. Vroeger sloot gemiddeld 10 procent een meerjarencontract af. De vraag naar langer vast is dus verdubbeld en dat zien we terug in het uitverkochte en wisselende aanbod.”
Volgens De Kok kopen de meeste energieleveranciers vanwege de snel veranderende markt hun elektriciteit en gas in beperkte hoeveelheden in om hun eigen risico te dekken of te spreiden. Door de toenemende vraag naar meerjarige energiecontracten is het aanbod regelmatig uitverkocht en komt er vaak weer nieuw aanbod. Zo kan het zijn dat het aanbod van dag tot dag verschilt.
In zijn Kamerbrief van 23 juni schrijft minister Rob Jetten dat nog altijd ongeveer de helft van de Nederlanders meer dan het prijsplafond voor stroom en gas betaalt. Pricewise verwacht dan ook dat er nog veel mensen zullen gaan overstappen. Dit houdt ook verband met het feit dat deze groep een variabel contract en prijs heeft.
Vaste energiecontracten stroom en gas in juli
In de onderstaande tabel voor prijzen van gas en stroom voor nieuwe klanten per 1 juli is te zien dat de gemiddelde gasprijzen voor 1 jaar vast op 1,35 euro per kuub liggen en de gemiddelde stroomprijs op 0,40 euro per kWh.
Hiermee ligt de gemiddelde stroomprijs voor 1-jaarscontracten precies op het niveau van de maximale prijs onder het prijsplafond voor energie. De gemiddelde gasprijs ligt 10 cent onder de maximumprijs van het prijsplafond van 1,45 euro per kuub.
Een vergelijking met variabele tarieven voor nieuwe klanten, die vaak een keer per maand op per drie maanden worden aangepast, leert dat de gemiddelde variabele stroomprijs begin juli op 0,36 euro per kWh lag en de gemiddelde gasprijs op 1,28 euro per kuub. Dat is dus iets lager dan de tarieven voor 1 jaar vast.
Veel consumenten lijken met het ook op de komende winter te mikken op het vastzetten van energieprijzen op de huidige relatief lage niveaus.
De vraag is uiteraard wat de tweede helft van het jaar gaat brengen en of energieprijzen gaan stijgen. Topman Fatih Birol van energie-agentschap IEA waarschuwde maandag dat dit zeker niet moet worden uitgesloten.